kunstinstallatie ziediemens

Vanaf 8 september tot 30 september zal er in BK6 (Broelkaai 6, 8500 Kortrijk), naast de bestaande kunstprojecten en diverse evenementen, een kunst-installatie te vinden zijn. Het omhulsel is een idee van Brecht Dejonckheere, de invulling is een werk van personen met dementie. Het idee van Brecht kwam uit een eerder project ‘ELDER’. ‘ELDER’ is een compilatie waarbij diverse muzikanten, zowel nationaal als internationaal, gevraagd werd om een compositie te maken. Er werden herinneringen, oude muziek instrumenten of genres gebruikt in combinatie met overwegend moderne en elektronische machines en muziekgenres. Waar het project in het algemeen zijn oorsprong vond bij de herinneringen aan zijn grootouders vond Brecht ook bij hen (Palmer en Agnes) de inspiratie voor het bouwen van een gigantische lampenkap. De grafisch ontwerpster plaatste deze over de hoofden van de personen op de albumhoes en benadrukte zo de verwarring , het grote "vraagteken" bij het brein van een persoon met dementie. De gigantische lampenkap werd de basis van het kunstproject.

Er werd contact gelegd met De Stad Kortrijk, Via de Schouwburg Kortrijk en in samenwerking met Expertisecentrum dementie Sophia, werd er verder gebroed op het idee van de lampenkap. Het gegeven van dementie bleef op de voorgrond en al snel keken we voor de invulling naar organisaties die er dagelijks staan voor deze mensen. Via de oproep kwamen we in contact  met het Woonzorgcentrum de Pottelberg, Het Woonzorgcentrum Sint Jozef en Het Ventiel werkten we een gezamenlijk idee uit. Iedere organisatie kreeg de kans om hun talenten in de verf te zetten door elk een onderdeel van de kunstinstallatie te voorzien. 

Dit project kadert onder de algemene noemer ‘ZIEDIEMENS’. ZIEDIEMENS staat voor verbinding en heeft als doel om de mens, achter de diagnose dementie naar voor te brengen. Benieuwd naar de uitwerking en het verhaal van de organisaties, neem een kijkje op de website van ZIEDIEMENS/stad Kortrijk of kom eens langs in BK6.

 

Tekst: Lee Blomme | Beleidsmedewerker Ouderen en Toegankelijkheid | stad Kortrijk